Articole   

Psiholog  Alina Tanasescu


CUM MI-AM PIERDUT INCREDEREA IN MINE ?

Sau “Ce e de facut daca sunt in relatie cu un narcisist ?”


   Este intrebarea multor oameni care traiesc in apropierea unui narcisist.
   Si chiar daca multi oameni trateaza in gluma, cel putin la prima vedere acest subiect , o sa vedeti cat este de important sa sti sa identifici personajul si ce sa faci daca ai nimerit in relatie cu el.    Ei bine, in viata ta vei intalni diferite personalitati dificile. Insa dintre toti narcisistul este cel mai periculos. In cazurile cele mai usoare narcisistul e acela din grupul tau de prieteni care isi face singur statuie, care vrea sa fie adorat si laudat. In cazurile cele mai grave narcisistul este cel care considera ca are dreptul “de viata si de moarte” asupra cuiva, el fiind centrul universului.
   Ca si prevalenta aceasta tulburare apare mai mult la barbati, dar nici doamnele nu sunt scutite.
   Medicii și psihoterapeutii ( Reinhardt Haller, G.Gabbard, Holly Crisp) consideră că narcisismul se bazează pe patru piloni fundamentali:
   Egocentrismul
   Reacțiile emoționale exagerate la ofense minore .
   Deficitul de empatie.
   Devalorizarea permanentă a celor din jur.
   Chiar daca narcisismul are mai multe fatete si intensitati diferite de manifestare ma voi referi la doua mari categorii: narcisistul grandios si narcisistul vulnerabil.
   Dar inainte de a descrie cele doua tipologii vreau sa iti spun ca narcisiștii de orice tip nu își pot regla bine emoțiile, cu atât mai puțin furia, iar agresivitatea este modul lor obișnuit de a răspunde frustrării.
   In relatia cu tine va face totul ca sa iti pierzi independenta. Si pentru asta va folosi niste strategii de manipulare pe care ti le descriu mai jos:
1. Dezaprobarea permanenta
Pentru narcisist nu o sa fie bine absolut nimic din ceea ce faci. Orice ai face, de la o banala curatenie pana la alegerea unei haine, o vei face gresit iar narcisistul o sa iti zica ca el o face mai bine decat tine. Doar o sa te critice. Asta nu inseamna ca se va apuca sa faca el. Nu exista situatie in care tu sa nu gresesti iar el sa nu aiba dreptate.
Iti va spune ca destinatia vacantei nu e buna, ca nu conduci bine masina, ca nu te descurci bine la jobul pe care il ai ...
Ceva vei face gresit iar narcisistul te va corecta, iti va spune ca o face spre binele tau. Orice mica eroare o va transforma in ceva foarte grav si va accentua eroarea ca sa iti arate ca ai gresit si ca el face corect.
Nu exista decat un singur punct de vedere – al lui. Orice alt punct de vedere este din start gresit, fara nici un drept de apel.
Cand crezi ca le sti pe toate, nu ai cum sa accepti ca ai putea gresi. Cam asta e gandirea narcisistului. Asa ca acest mod de manipulare o sa iti induca frica de a mai actiona. Treptat iti vei pierde increderea in tine si vei incepe sa nu mai faci nimic. Vei intra intr-o stare de pasivitate in care accepti ca nu are rost sa faci ceva pentru ca oricum vei face gresit. Si incepi sa ii ceri parerea de fiecare data. Ceea ce ii intareste idea ca nu esti in stare sa te descurci fara el si va incepe sa te critice din nou pentru lipsa de initiativa si vointa.
2. Distrugerea Valorilor
O a doua strategie pe care o foloseste este distrugerea valorilor. In aceasta capcana narcisistul vrea sa iti distruga increderea in tine, stima de sine si senzatia ta interioara ca esti important. Vrea sa se asigure ca ai senzatia ca nu contezi, ca nu ai nici o valoare.
Aceasta etapa este cea care impinge spre sinucidere pe multe dintre victimele narcisistilor. Atunci cand tu ajungi la concluzia ca nu contezi deloc, ca nu ai nici o valoare, pur si simplu iti trece prin cap ca nu are sens sa mai existi.
Narcisistul foloseste spaimele tale, fricile cele mai ascunse pe care le ai ca sa iti provoace un puternic sentiment de inferioritate.
Te va pune sa faci alegeri imposibile care iti vor creea un intens conflict interior. De exemplu o sa iti ceara sa alegi intre el si familia ta. Sau poate un prieten are nevoie sa il ajuti si o sa iti ceara sa plecati in concediu exact cand prietenul tau are nevoie de tine. Totul cu scopul dublu sa te indeparteze de cei dragi dar si sa te puna in situatia sa iti incalci valorile si sa te simti vinovat.
Iti construieste capcane care sa iti dezvolte sentimente negative, vinovatie, frica, anxietate, tocmai ca sa te poata tine mai bine sub control.
Te va duce in situatia in care sa nu mai poti gandi singur, sa nu poti decide nimic singur. E ca si cand narcisistul iti rapeste individualitatea si te izoleaza psihic intr-o lume in care nu poti face nimic fara acordul sau.
Din pacate efectele acestei practici dureaza mult timp dupa ce relatia s-a incheiat. Cele mai multe victime ale narcisistului au nevoie de terapie ca sa isi recupereze stima de sine pierduta in relatie.
3. Gandirea in alb sau negru, in extreme
Al treilea tipar de manipulare este un tip de manipulare lingvistica. Aici narcisistul foloseste cu tine intrebari directe dar cu raspuns doar limitat: Da sau Nu. Nu iti ofera posibilitatea unei cai de mijloc, nu exista decat alb sau negru, nu exista nuante de gri.
Aceasta tehnica este profund manipulativa pentru ca in realitate viata nu este niciodata la extreme de alb sau negru ci intotdeauna lucrurile sunt gri.
De exemplu manipulatorul narcisist o sa iti zica “Trebuie sa faci cum zic eu, ai inteles?”. Nu permite existenta unui dialog, nu permite decat sa zici Da sau Nu. Dar in cazul in care vei zice Nu o sa ia masuri, o sa simti ca intreaga lume se sfarseste.
Pentru narcisist nu exista o alta opinie decat cea pe care o are el. Asa ca nu intra in calcul ideea ca ai putea sa il refuzi. Daca incerci sa il refuzi si sa ii spui ca ai o alta idee, insista pana cedezi. Sau incepe sa devina agresiv verbal sau chiar si fizic. Singurul raspuns acceptabil este “Da”.
Pentru narcisist nu exista posibilitatea ca alt om sa aiba dreptate. Asa ca ori accepti sa te supui de fiecare data, ori te va distruge cat de mult poate, cat de mult ii vei permite.
    Hai sa discutam si despre cum poti sa identifici un narcisist.
    Cum spuneam la inceput exista doua tipuri de personalitati narcisice:
1.Grandios sau “deschis” adica acel tipar de narcisist extrem de simplu de indentificat. E tiparul cel mai putin periculos pentru ca te prinzi repede ca ceva nu e in regula cu el:
• se simte superior tuturor oamenilor si nu face absolut nimic sa ascunda asta
• lipsa de empatie fata de nevoile celorlalti oameni, chiar daca sunt din familie
• aparent, are o stima de sine ridicata si se simte permanent multumit de el insusi
• pune presiune pe ceilalti pentru a-si atinge scopul si nu are nici o remuscare ca s-a folosit de ei
• evita sa fie dependent de oricine
• ii place sa controleze oameni si situatii
• se lauda si ii critica pe altii in modul cel mai vizibil, le critica nevoile, aspiratiile, dorintele
• nu respecta nici un fel de morala, de valori
• nu are dubii legat de propria persoana, nu se critica pe sine niciodata
• relatiile pe care le are sunt foarte reci, rationale
• nu se poate implica emotional in nici o relatie
• este usor de ranit atunci cand este respins
• in mijlocul publicului e in largul sau
• nu are frica de vorbit in public, ii place in centrul atentiei
• isi ocupa mintea cu fantezii de succes si ar face orice pentru a-l atinge
• e incapabil sa accepte un insucces – da vina pe altii permanent
• se lauda cu tot ce are – bani, masina, afaceri, etc
Atunci cand discuti cu acest tipar de narcisist e ca si cand tu nu existi. Totul e doar despre el. Daca observa ceva ce ii place la tine nu iti va spune asta ca sa nu ti-o iei in cap, sau te va invidia si dispretui, fara nici un ascunzis.
Femeile care sunt in aceasta categorie isi etaleaza narcisismul in special prin modul in care se imbraca ca la o cina festiva, in orice ocazie. Aceste femei isi vor cauta un partener care sa le asigure mijloacele prin care sa se simta admirate, financiar si social. Ele se hranesc cu ideea ca alti oameni le invidiaza, asa ca incep sa caute modalitati prin care sa obtina aceasta invidie.
Daca initial te simti atrasa de aceasta persoana fiind atrasa de increderea, asertivitatea si entuziasmul cu care pare ca te inconjoara, cand incepi sa cunosti persoana incepi sa dispretuiesti aceleasi trasaturi care te-au atras initial.
2.Vulnerabil sau “ascuns” este al doilea tipar si este mai dificil de identificat deoarece in multe privinte pare un om extraordinar, in comparatie cu tupeistul orgolios pe care l-am prezentat anterior si care e foarte usor de indentificat.
Acest narcisist ascuns se prezinta ca un om sensibil, vulnerabil, fragil.
Principalele lui caracteristici sunt stima de sine scazuta, furia, vinovatia.
Acest narcisist ascuns este mult mai periculos. El se apropie de tine aparent foarte bland. Teama lui permanenta este sa nu dea gres, sa nu fie inferior altora, sa nu devina victima.
Inițial aproape ca iti vine sa il iei in brate si sa ii spui ca o sa ai grija de el. Iti produce mila si iti starneste sentimente de altruism.
Dar de fapt asta e si strategia lui. Si nu o face constient. Pur si simplu asa este el. E o victima si pentru ca e o victima, toata lumea ar trebui sa ii faca pe plac.
El crede ca toti ceilalti ii sunt datori (parintii, rudele, sotia, prietenii) pentru ca el a avut o viata grea. Asa ca are dreptul sa ii foloseasca asa cum vrea el.
Aceasta este gandirea distorsionata a acestui narcisist.
Cel mai dureros lucru pentru el este sa nu cumva sa fie abandonat, sa nu primeasca un refuz, sa nu cumva sa fie indepartat si dispretuit.
Cand il cunosti o sa iti povesteasca despre viata lui fara noroc, despre cat de mult a avut de suferit, despre cat ghinion are el si cat de rai sunt oamenii.
Tot ce iti povesteste este o poezie invatata pe de rost ca sa obtina protectie si apreciere din partea ta. In realitate iti vaneaza aceste emotii de compasiune si atentie.
Cum il recunosti usor (chiar daca nu vrei sa crezi ca e un manipulator):
• in mijlocul oamenilor se simte stresat si ii e teama sa vorbeasca in public
• se simte inconfortabil pentru ca are senzatia ca e inferior
• are complexe de inferioritate, se vede urat, diform, incapabil
• se arata ca un prieten atent, sensibil, devotat, umil, introvertit
• in cuplu e un partener afectuos si grijuliu care trece printr-o perioada dificila de viata (din pacate perioada dificila se tot repeta)
• se enerveaza cand ii pui in dubiu intentiile si capacitatile
• admira apoi dispretuieste oamenii, uneori in aceasi zi
• e foarte instabil emotional si trece de la o emotie la alta rapid
• lauda oameni in fata, dar ii dispretuieste cand ei nu il aud
• victimizarea si nemultumirea continue, starile emotionale negative, aparenta neajutorare ii determina pe cei din jur sa incerce sa il salveze
• frica cea mai mare e sa nu fie judecat de oameni si devine agresiv cand se intampla
• si narcisistul ascuns are o mare dorinta de maretie, dar nu lasa sa se vada
• aparent nu are vointa, ii lipseste parca dorinta de succes
• ii critica pe oamenii care muncesc pentru succes, ii dispretuieste pe cei care castiga mai bine decat el
• se prezinta ca un om timid si sensibil dar are ganduri de maretie si putere pe care le tine ascunse
Are o asa mare frica de esec incat prefera sa nu faca nimic, sa nu intre in arena, sa nu se lupte. Prefera sa stea departe si se multumeste doar sa dispretuiasca pe cei care se lupta pentru idealurile lor. Daca se apuca de ceva din diferite motive renunta. Si bineinteles ca ceilalti sunt vinovati pentru nereusitele lui….sau pur si simplu soarta.
Una din caracteristicile care iti spune clar ca e vorba de acest tipar de narcisist e faptul ca se foloseste de resursele financiare ale familiei ca sa isi atinga scopurile de grandoare. Chiar daca familia nu dispune de bani el se imprumuta ca sa isi satisfaca nevoile. Prefera sa nu se gandeasca la viitorul familiei din punct de vedere financiar dar sa isi asigure lui placerile pe termen scurt. De exemplu isi va cumpara o masina pe care nu si-o permite, va cere bani (ca si cand i se cuvin) ca sa mearga intr-o vacanta scumpa si sa demonstreze ca el e “cineva”.
Narcisiștii ascunși pot să împărtășească poveștile lor de viață dificile, să vorbească despre copilăria nefericită sau abuzivă, despre rănile lor emoționale foarte, foarte devreme într-o relație. Celălalt va simți empatie, poate chiar milă, îi va părea rău și va încerca să-l ajute pe narcisist, însă cu timpul se va simți din ce în ce mai secătuit de resurse și energie, deoarece orice va face, nu va fi suficient și nici nu îl va putea salva sau schimba pe acesta. Va începe să-i găsească scuze și justificări pentru comportamentele sale toxice, deoarece nu dorește să se confrunte cu vinovăția pe care ar simți-o dacă ar pleca din acea relație – narcisiștii ascunși folosesc foarte mult șantajul emoțional pentru a obține ceea ce-și doresc, iar sentimentele de vinovăție sunt o urmare a șantajelor emoționale repetate și a manipulării.
Vei recunoaste poate multi oameni in o parte din lista de mai sus. Dar ca sa fie narcisisti ascunsi trebuie sa iei in calcul ideea ca acest om nu se gandeste la ceilalti, ci doar la cum se simte el si ca se foloseste de victimizare (de tragediile si ghinionul din viata lui), ca sa convinga oamenii din jurul lui. Daca aceste doua criterii sunt intalnite, atunci ai de a face cu un narcisist ascuns si scopurile lui egoiste
    Ce poți să faci ?
Din păcate, opțiunile sunt limitate: ori pleci, ori, dacă nu se poate și rămâi în relație, îți ajustezi definitiv și total așteptările!
Când spun așteptări mă refer la a avea cu o persoană narcisistă o relație profundă, deschisă, bazată pe reciprocitate și dialog comun, la a avea un parteneriat – nu le poti avea. Toate încercările tale de a schimba persoana de alături, vor eșua! Din păcate, tu vei fi cel afectat pentru că, în timp, din cauza atâtor atitudini manipulative, certuri, vei ajunge să te retragi tot mai mult în tine!
Dacă a pleca de lângă o persoană narcisistă nu este o soluție posibilă, atunci pierderea speranței că ”ceva s-ar putea schimba”, acceptarea deplină a realității, sunt primii pași pe care trebuie să îi faci.
În exterior, acțiunile tale trebuie să aibă ca obiectiv recucerirea încrederii și puterii personale. Concret, ai nevoie să stabilești limite ferme cu persoana narcisistă (care, la început îi vor trezi furia, pentru că nu acceptă separarea, pierderea oricât de mică a controlului asupra ta), să cauți și consolidezi relații cu persoane sănătoase emoțional, care îți pot oglindi realitatea așa cum este, să îți clădești o lume proprie, independentă de cea a narcisistului, oricât de mică ar fi ea.
Cu cât mai repete vei înțelege și accepta că relația cu o persoană narcisistă nu-ți permite un trai în armonie, nu te ajută în a te dezvolta, NU ÎȚI PERMITE SĂ FII, cu atât mai repede vei reuși să iei decizii pentru binele tău.
A fi în relație cu un narcisist aduce multă confuzie cu privire la propriile percepții, așa că, de multe ori ai impresia că ai înnebunit! Ai nevoie să ai aproape persoane care să îți poată oglindi realitatea și să te ajute să te prinzi în ea.
Nu mai da acces narcisistului la viața ta, nu mai împărtăși nici lucrurile bune și nici pe cele rele.
Ai să spui că nu ești de acord cu așa ceva pentru că vrei o relație deschisă, sinceră, de încredere, doar că cu un narcisist NU POȚI AVEA AȘA CEVA!!
Nemaioferindu-i acces la lucruri importante, te vei proteja. Rămâne să găsești modurile în care să o faci, dacă este partenerul tău. Nu mai încerca să te explici sau justifici.
Este firesc ca atunci când suntem acuzați pe nedrept sau de lucruri pe care nu le-am făcut, să vrem să ne explicăm, justificăm! Dar narcisistul face asta ca să te momească!
Narcisistul este o persoana conflictuală, el nu poate trăi în afara conflictului, pentru că astfel își crează unul din contextele de a ieși la suprafață, a-și arăta măreția și a domina.
Prin felul său manipulator, de a întoarce realitatea împotriva celuilalt, de a-și nega propriile cuvinte, afirmații și reacții, reușește să iasă victorios în orice conflict. Explicația e simplă: nu folosește armele logicii, ale bunului simț și ale realității obiective, ci pe ale lui, personale!
Așa că atunci când te acuză, oferă-i răspunsuri neutre, de genul: ”Posibil să ai dreptate!” sau ”Posibil așa să fie!” sau ”Dacă tu zici!”…
Nu mai lua personal afirmațiile sale. De cate ori nu l-ai auzit spunand: „Reactionezi exagerat, asa iti place tie sa te certi !”; „Daa, eu nu sunt bun de nimic”; „De ce esti asa sensibila ?”; „Crezi ce vrei, oricum asta faci mereu !”; „Nu apreciezi nimic din ce fac pentru tine”; „Nu vezi ca nu te duce capul, numai prostii spui”; Asta daca ai cu cine sa vorbesti pentru ca cel mai probabil dupa cateva minute va pleca si te va lasa sa vorbesti singura.
Asa ca ai în vedere tot timpul că ce face și spune o persoană narcisistă este doar despre ea, despre ce și cum simte, nu despre ceilalți!
Comportamentul său este o compensare a ego-ului sau fragil, a sentimentului profund de inadecvare și al rușinii. Datorita experientelor traumatice timpurii.
Nu te aștepta ca aplicând aceste sfaturi să ai din partea narcisistului o reacție neutră, de nepăsare. Din contră, de cele mai multe ori îi vei trezi furia, dar cu cât vei progresa mai mult, vei fi mai atent la CUM și CE SĂ SPUI, îi vei găsi sensibilitatile și vei ști cum să reacționezi astfel încât să minimizezi impactul asupra lui.
În relația cu un narcisist, singurul tău obiectiv este să te protejezi!

    Sper ca acest articol te ajute să aducă mai multă claritate în ceea ce înseamnă comportamentul unei persoane narcisiste, astfel încât să te poți proteja în relația cu ea.
    Daca simti ca e ceva in neregula cu viata ta, daca simti ca ai nevoie sa vorbesti cu un psiholog, hai sa stam de vorba intr-o sedinta.
    Daca esti in relatie cu o astfel de personalitate sau ai in apropiere printre cunostintele tale e posibil sa fi interesat de informatiile prezentate.
    Daca ti-a placut subiectul, distribuie-l si altora. Cunoasterea poate face diferenta !



psihologalinatanasescu@yahoo.com